Siirry pääsisältöön

Ilmari Niiranen: Faasi1-traineeohjelma on tarjonnut monipuoliset työtehtävät, joiden parissa saa jatkuvasti oppia uutta

Ilmari Niiranen on työskennellyt kesällä 2024 Fermionilla Pilot Plant Traineena. Työ pilot plant -tehtaalla on antanut mahdollisuuden osallistua tehokkaampien, ympäristöystävällisempien ja turvallisempien tuotantomenetelmien kehittämiseen.
Ilmari Niiranen.jpg

Moikka!

Olen Ilmari Niiranen, ja olen viettänyt tämän kesän Pilot Plant Traineena Fermionilla. Pilot Plant on pienen mittakaavan tehdas, jossa voidaan testata valmistusprosesseja, ja jonka laitteet vastaavat teollisen mittakaavan laitteita. Fermionin pilot plantilla tehdään prosessikehitystä ja valmistetaan pieniä lääkeaine-eriä kliinisiin tutkimuksiin. Päädyin tähän Faasi1-harjoitteluun osin kemiantekniikan opintojeni ansiosta, joiden parissa aloitan viidennen vuoteni tulevana syksynä.

Pilot Plant Traineen työtehtävät ovat yhdistäneet puhtaan toimistotyön hands-on-tyyppiseen tekemiseen, eli pelkästään näyttöpäätteen ääreen ei ole tarvinnut jäädä. Käytännön prosessi ei koskaan ole kaukana, ja työpäivissä on parhaimmillaan paljonkin vaihtelua. Laitehankinnoista työohjeiden päivittämiseen, ja riskiarvioinneista päästömittausten kartoitukseen, pilotin työtehtävät ovat olleet monipuolisia.

Ilokseni olen huomannut, että kemiantekniikan opinnoistani on ollut suoraan hyötyä työtehtävissäni. Akateemiselta puolelta on saanut hyvät eväät kaavioiden tulkitsemiseen, prosessien kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen ja tietenkin Excelin pyörittämiseen. Pian viidennen vuoden tekniikan opiskelijana olen saanut huomata, että ihminen harvoin pääse Exceliltä pakoon.

Mitä pilot-skaalan tehtaalla sitten tehdään? Yksi laitoksen keskeisistä tehtävistä on laboratoriotasolla tehtävän kehityksen saattaminen teolliseen mittakaavaan. Se, mitä laboratoriossa kehitetään, on testattava oikean kaltaisilla prosessivälineillä ennen suurempaan mittakaavaan siirtymistä. Pilotilla kehitetään prosesseja, joilla tehdään lääkkeiden eittämättä tärkein osa, eli itse vaikuttava aine. Tämä on yksinkertaistettu versio, sillä prosessien ja tuotteiden kehitys on käytännössä vielä monimutkaisempaa toimintaa, josta minä en tässä vaiheessa uraani ole vielä täysin perillä. Työ pysyy mielenkiintoisena, kun on uutta opittavaa. Mielestäni töissä pitääkin oppia jatkuvasti.

Tarkkuusvaatimukset ovat tehneet työstä mielekästä 

Mitä olen itse saanut tästä kesästä tähän mennessä irti? Ehkä tärkeimpänä olen saanut ensikosketuksen lääkealaan, vieläpä oman opintoalani näkökulmasta. Pilotilla putket, reaktorit ja pumput ovat olleet konkreettisesti läsnä. Tämän alan erityispiirteisiin kuuluu lopputuotteen ja siihen tähtäävien prosessien tarkat laatuvaatimukset. Varmistettavaa ja validoitavaa riittää, ja laadunvarmistukseen käytettävät menetelmät täytyy todeta tarkoitukseen sopiviksi ja niiden tulosteiden on oltava täsmällisiä.  

Verrattuna aikaisempiin työkokemuksiini, Fermionilla työn ja sen tulosten tarkkuusvaatimusten taso jopa yllätti minut. Kaikki, mitä koetehtaalla ja tuotekehityksessä tehdään, dokumentoidaan tarkasti. Kaltaiselleni järjestelmistä ja loogisuudesta pitävälle insinöörinalulle tämä on ollut mielekästä.

Tämän kesän aikana on ollut mielenkiintoista nähdä, miten pilot-tehtaan toiminta on osa prosessikehitystä, sekä osa Fermionin ja Orionin arvoketjuja. Ilman prosessikehitystä lääkeaineiden tuotanto ei kehity, ja voidaan jäädä paitsi ratkaisuista, joilla tuotantoa saataisiin tehokkaammaksi, ympäristöystävällisemmäksi ja turvallisemmaksi. Kaiken kaikkiaan tämäkin työ on ihan kemiaa ja tekniikkaa, ja todella tarkkaa, sillä prosessin lopussa asiakkaina ovat ihmiset, joiden turvallisuus on tärkein prioriteetti.

Terveisin, 
Ilmari