Siirry pääsisältöön

Kiinteistöpalvelujen työ pitää lääketehtaan käynnissä

LVI-tekniikan suunnittelua, laitteiden huoltamista, sähkö- ja lämmitysjärjestelmien ylläpitoa… Orionin kiinteistöpalvelujen moniammatilliset tiimit huolehtivat, että lääkkeet valmistuvat tismalleen oikeanlaisissa olosuhteissa. Tässä työssä tarkkuus, yhteistyötaidot ja hyvät hoksottimet ovat tarpeen.
10.9.2024 Teksti / Iina Kansonen Kuvaus / Mari Lahti
orionfi_kiinteistopalvelut_paakuva_1500x844.jpg

”Jos Orionin kiinteistöpalvelu ei hoitaisi hommiaan, tulisi tehtaalla jo parissa päivässä eteen todella isoja haasteita”, sanoo Orionin kiinteistöpalvelun rakennuttamistiimissä työskentelevä suunnittelupäällikkö Veli-Matti Hautaniemi – eikä hän liioittele.  

Kiinteistöpalvelun tehtäviin kuuluu nimittäin pitää huolta lääketehtaan toimintojen kannalta olennaisista seikoista. Esimerkiksi ilmankosteus ja lämpötila ovat lääkkeiden valmistuksessa kriittisiä asioita, joista kiinteistöpalvelu vastaa. 


”Meillä on oltava aina tiedossa, missä olosuhteissa lääkkeet on valmistettu. On kyse tuoteturvallisuudesta”, Hautaniemi sanoo. 


Jokaisella Orionilta lääkkeitä ostavalla valtiolla on omat vaatimuksensa, joita tehtaalla on noudatettava. Eri maiden viranomaiset käyvät säännöllisesti Orionin tehtailla tarkistamassa lääkeyhtiön toimintaa.

Teknisen alan asiantuntijoita moneen lähtöön 

Orionin kiinteistöpalveluissa tarvitaan monenlaisia osaajia. Osasto koostuu useasta tiimistä:  

  • rakennuttamisesta huolehtiva tiimi,  
  • kiinteistön kunnossapidosta ja ylläpidosta vastaava tiimi,  
  • toimitilaturvallisuudesta vastaava tiimi sekä  
  • erilaisista hyödykkeistä, kuten lääketuotannossa tarvittavista kaasuista ja puhdistetusta vedestä, vastaava tiimi.  

Tiimit tekevät tiivistä yhteistyötä. Jokaisessa tiimissä on tietyt tekniset vastuualueensa, joista jokaiselle on omat asiantuntijansa. Kiinteistöpalveluissa työskentelee esimerkiksi rakennustekniikan, kiinteistöautomaation, sähkötekniikan ja LVI-tekniikan asiantuntijoita.  


Rakennuttamistiimissä työskentelevän LVI-asiantuntijan Antti Akselinin tehtäviin kuuluu rakennus- ja muutosprojektien LVI-tekniikan suunnittelun ja urakoiden valvominen. 


”Kyse on projekteista, joissa saneerataan nykyisiä tiloja tai tekniikkaa vastaamaan esimerkiksi lääketuotannon tai laboratorioiden tarpeita. Pidän huolen siitä, että lopputulos noudattaa LVI-tekniikalle annettuja ohjeistuksia ja rakennusmääräyksiä sekä täyttää lääketeollisuuden tiukat laatuvaatimukset”, Akselin kertoo. 


Kun projektit ovat valmiit, kuuluu Akselinin tehtäviin yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa varmistaa, että urakoiduissa tiloissa kaikki toimii kuten pitää. Lisäksi hän on mukana silloin, kun yhteistyökumppanit tai valtioiden viranomaiset tulevat tarkistamaan, että lääkkeet tuotetaan heidän vaatimustensa mukaisesti.

 
Asiantuntijoiden lisäksi kiinteistöpalveluissa tarvitaan monenlaisia projekti-insinöörejä, jotka organisoivat ja johtavat projekteja. Osastolta löytyy lisäksi rakennuttamis- ja kiinteistöpäälliköitä, jotka vetävät omia tiimejään. 


Veli-Matti Hautaniemen mukaan Orionin kiinteistöpalvelun asiantuntijoilta vaaditaan tulevaisuudessa erityisesti tietomalliasiantuntemusta. Aihealueeseen liittyen syntyy todennäköisesti myös aivan uusia rooleja. 


”Olemme siirtymässä teknisessä dokumentaatiossa tietomalleihin. Teimme aikaisemmin 2D-tasopiirustuksia, mutta jatkossa teemme 3D-suunnitelmia, joihin voidaan lisätä monenlaista tietoa”, Hautaniemi kertoo. 


Hän kehaisee Orionin olevan kehitysmyönteinen ympäristö uusien digitaalisten työkalujen kehityksessä ja käyttöönotossa.

”Tämä on moneen muuhun teolliseen ympäristöön verrattuna teknisesti haastava ja kompleksinen ympäristö.” 
Suunnittelupäällikkö Veli-Matti Hautaniemi 

Ongelmanratkaisutaidot ja yhteistyökyky arvossaan

Kiinteistöpalvelussa työskentelee pääasiassa teknisen alan koulutuksen saaneita henkilöitä, kuten LVI-, sähkö- ja rakennusalan insinöörejä ja diplomi-insinöörejä. 


Vaikka tekninen koulutus on hyvä pohja työlle, on osastolla työtehtäviä, joihin voi oppia vain työn kautta, Hautaniemi sanoo. 


”Lääketehtaan tekniikoihin liittyy paljon asioita, joita ei muunlaisessa tehdasympäristössä tarvitse huomioida. Tämä on moneen muuhun teolliseen ympäristöön verrattuna teknisesti haastava ja kompleksinen ympäristö”, Hautaniemi toteaa. 


Sekä Hautaniemen että Akselinin mukaan työ kiinteistöpalvelussa vaatii ongelmanratkaisukykyä – ja tarjoaa myös mahdollisuuden kehittää sitä. Lisäksi on kyettävä tekemään yhteistyötä tiimin kanssa, jossa voi olla ihmisiä hyvin erilaisilta aloilta.  


”Kun ratkotaan tiettyä teknistä ongelmaa, tuo jokainen tiimin jäsen osaamisensa pöytään, jotta ongelma saadaan ratkaistua”, Hautaniemi sanoo. 


Akselinin mukaan juuri toimiva tiimityö on yksi parhaita asioita hänen työssään.

 
”Teemme töitä yli osastorajojen ja autamme toinen toisiamme. Työporukkani kanssa on tosi kiva tehdä töitä, ja yhteistyö sujuu mainiosti myös ulkoisten suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa”, hän sanoo. 
Kiinteistöpalvelussa työskentelevällä on oltava myös stressinsietokykyä, Akselin sanoo. Aikataulut kun ovat monesti tiukkoja, ja asioihin on reagoitava nopeasti. Tarkkuuttakin vaaditaan erityisesti siinä vaiheessa, kun on varmistettava, että kaikki toimii uusissa tiloissa suunnitelmien mukaisesti.

”On hienoa, että pystyn työlläni välillisesti vaikuttamaan monien ihmisten elämään.” 
LVI-asiantuntija Antti Akselin 

Auttaminen antaa merkityksellisyyden tunteen

Akselin on työskennellyt Orionilla kolmisen, Hautaniemi peräti 14 vuotta. Ennen kiinteistöpalveluita hän teki töitä tuotantolaitteiden parissa, mutta vaihtoi viisi vuotta sitten nykyisiin tehtäviinsä. Molemmat viihtyvät Orionilla mainiosti. Yksi syy siihen on kokemus siitä, että oma työ on merkityksellistä. 


Akselin kertoo kokevansa työnsä merkitykselliseksi, sillä hänen suunnittelemansa ja valvomansa projektit mahdollistavat sen, että Orionilla voidaan valmistaa lääkkeitä ihmisten tarpeisiin. 


”On hienoa, että pystyn työlläni välillisesti vaikuttamaan monien ihmisten elämään. Ihmiset Suomessa ja maailmalla saavat tarvitsemiaan lääkkeitä ja voivat luottaa siihen, että ne on valmistettu oikeissa olosuhteissa.”