”Laadunvalvonta varmistaa, että Orionin tuotteet saadaan tasaisesti ja luotettavasti markkinoille. Olemme tuotannon alku- että loppupäässä ikään kuin portinvartijana valvomassa, että sekä lähtöaineet että valmisteet ovat sitä, mitä luvataan”, sanoo Maija Blomquist, QC Manager, Materials and Gels & Ointments.
Hän vastaa Orionin kemiallisen laadunvalvonnan laboratoriosta Turussa. Laadunvalvonnan yksikkö toimii myös Espoossa ja Salossa.
Turun laboratoriossa analysoidaan näytteitä raaka- ja lääkeaineista, tietyistä pakkausmateriaaleista sekä voiteista ja geeleistä. Tehtäviin kuuluu myös esimerkiksi tuotantolaitteiden ja -tilojen puhtauden valvominen, auttaminen ongelmanselvityksissä ja tuotteiden säilyvyystutkintaa.
Kymmeniä tekniikoita, tuhansia menetelmiä – ja yli 60 osaajaa
Pelkästään Turun laadunvalvonnan laboratoriossa on käytössä kymmeniä analyysitekniikoita ja tuhansia analyysimenetelmiä – niitä tarvitaan, koska Orionilla on runsas tuoterepertuaari.
”Lääketeollisuudessa laadunvalvonta on huomattavasti tarkempaa ja monipuolisempaa kuin monella muulla teollisuudenalalla”, Blomquist muistuttaa.
Yhteensä laboratoriossa työskentelee kolmessa tiimissä yli 60 analytiikan ammattilaista. Eniten on laborantteja. ”Me analysoimme näytteitä eri menetelmillä ja varmistamme, että ne ovat ominaisuuksiltaan sitä, mitä pitääkin”, kertoo Salla Vuolamo, QC Associate.
”Perustyön lisäksi annamme esimerkiksi opastusta laitteiden käyttöön ja huolehdimme työturvallisuudesta. Laborantit voivat olla myös analyysiohjelmien key usereita sekä analyysitöiden tarkastajia.”
Asiantuntijat ohjaavat analyysityötä
Laboranttien rinnalla työskentelee kemistiasiantuntijoita. Heille kuuluu ensisijaisesti analyysityön ohjaus ja tarkastus sekä poikkeamaselvitysten vetäminen.
”On toki paljon muitakin tehtäviä, kuten esihenkilövastuut ja projekteihin osallistuminen, joita jaamme keskenämme. Omassa työssäni on paljon yhteydenpitoa tuotannon ja laadunvarmistuksen välillä”, kertoo Juha Järvenpää, QC Development Specialist. Hän työskentelee tiimissä, joka huolehtii analyysimenetelmien ajantasaisuudesta ja tukee ongelmaselvityksissä.
Tiiviissä yhteistyössä laboratorion kanssa toimii myös laadunvalvonnan tekninen tuki.
”Me huolehdimme, että laboratorio pyörii, eli laitteet ja tilat ovat kunnossa ja hyödykkeet, eli sähköt, vedet ja kaasut, toimivat. Vastaamme myös laitteiden ja kulutustavaran tilauksista ja meillä on ohjelmisto-osaamista”, listaa Kaisa Knuuttila, Technical Manager.
Laadunvalvonta vaatii huolellisuutta ja jatkuvaa muutoskykyä
Kenelle laadunvalvontatyö lääketehtaan laboratoriossa sopii?
”Pitää olla huolellinen ja ymmärtää, että meillä on tarkat säännöt. Välillä työskentelemme paineen alla, kun lääkettä jo kaivataan markkinoille tai raaka-ainetta tuotantoon. Ongelmanratkaisut tuovat haastetta, mutta ovat myös kiehtovia”, Järvenpää ja Blomquist sanovat.
”On myös oltava oppimiskykyä, sillä koko ajan tulee uusia asioita ja muutoksia – rutiineja kaipaavalle tämä ei sovi. Lisäksi tarvitaan hyvää asennetta työturvallisuuteen: laboratoriossa käsitellään monenlaisia kemikaaleja, ja turvalliset toimintatavat ovat kaiken a ja o.”
Laboratorioväen koulutustausta vaihtelee laborantista tohtoriin, ja joukossa on laboratorioanalyytikkoja, amk- ja diplomi-insinöörejä sekä filosofian maistereita – kaikkia yhdistää kemia. Monipuolinen toiminta mahdollistaa sen, että toimenkuvat ovat tekijöiden näköisiä.
”Olen saanut oman mielenkiinnon mukaan vastuita ja muovattua laborantin työnkuvaa omanlaiseksi”, Vuolamo sanoo.
Myös Järvenpää arvostaa sitä, että samassa työpaikassa saa tehdä monenlaisia tehtäviä: ”On hienoa, että meillä on mahdollisuus erilaisiin urapolkuihin ja etenemismahdollisuuksiin.”
Ystävällisyys, yhteistyö ja taattu apu ovat työn suola
Vaikka työ vaatii laajaa osaamista, ei kaikkea tarvitse hallita heti: uutta työntekijää perehdytetään keskimäärin 4–6 kuukautta. Laadunvalvonnan laboratorio tarjoaa paitsi syväsukelluksen lääkealaan myös mahdollisuuden päästä osaksi tiivistä porukkaa, jossa kollegaa ei jätetä.
”Meillä on salliva ja ystävällinen ilmapiiri: aina saa kysyä ja aina autetaan – ja ajatellaan toisen parasta”, Vuolamo toteaa.
Hyvää tunnelmaa luo sekin, että työn merkityksellisyydestä ei ole epäselvyyttä.
”Kaikilla on yhteinen päämäärä: potilasturvallisuus, eli että potilas saa juuri sen tuotteen, mikä hänen kuuluukin saada”, Blomquist sanoo.