Siirry pääsisältöön

Lyhytkin työkierto piristää ja kehittää ammattitaitoa

Myyntipäällikkö Tuija Hiirikoski siirtyi omasta työstään kolmen kuukauden ajaksi Baltian maajohtajaksi. Maistiainen erilaisesta työnkuvasta antoi rohkeutta ja uusia ajatuksia omaan työhön.
Orion_2023_08_Tuija_Hiirikoski_Orionfi_994x559_002.jpg

Joskus mahdollisuudet uusiin kokemuksiin tulevat yllättäen ja asiat tapahtuvat nopeasti. Näin kävi myynti- ja markkinointiorganisaatiossa Generics and Consumer Health -yksikössä työskentelevälle Tuija Hiirikoskelle, jolle tarjoutui mahdollisuus astua rekrytointiprosessin ajaksi Baltian maajohtajan saappaisiin. 
 
”Orionin Suomen ja Baltian myynnin ja markkinoinnin johtaja Janne Maksimainen kertoi, että Baltian edellinen maajohtaja siirtyisi toisiin tehtäviin ja organisaatioon tarvittaisiin sijainen rekrytoinnin ajaksi. Nukuin yön yli ja jo seuraavana aamuna päätin ottaa haasteen vastaan”, Hiirikoski kertoo. 
 
Suomessa Hiirikosken työtehtävät jaettiin pikavauhtia esihenkilön ja kollegoiden kesken. 
 
”Työyhteisössä joustettiin ja yhteistyön avulla sijaistaminen oli mahdollista. Kaikki kannustivat lähtemään ja vakuuttivat, että hommat hoituvat kyllä”, Hiirikoski kiittää.

Työkierto uudessa maassa oli hyppy tuntemattomaan

Hiirikoski on työskennellyt kuusi vuotta Orionin myyntipäällikkönä vetäen tiimiä, joka huolehtii Orionin voiteiden ja geneeristen reseptilääkkeiden myynnistä ja koulutuksesta lääkäreille ja apteekeille. 
 
Baltian maajohtajana Hiirikoski vastasi Viron, Latvian ja Liettuan myyntiorganisaatioista. Hänen tehtävänään oli tukea tiimien työskentelyä, varmistaa toiminnan sujuvuus ja auttaa priorisoimaan päivittäistä tekemistä sekä olla työntekijöiden linkkinä Suomeen.  
 
”Tärkeintä oli varmistaa työn soljuvuus ja rauhoittaa tilannetta tiimissä. Pyrin luomaan uskoa, että muutosvaiheen epävarmuudesta huolimatta asiat hoituivat yksi kerrallaan.” 
 
Baltiassa markkinat ovat toisentyyppiset kuin Suomessa ja pienessä organisaatiossa myös maajohtajan työskentelytontti on laaja. Sijaistamisen aikana koko tiimi otti aiempaa enemmän vastuuta, mikä tarkoitti tarvetta priorisointiin.

Työkierrossa saadut opit ja kokemukset rikastuttavat

Hiirikoski kertoo, että Baltiassa tuoteportfolio on suppeampi kuin Suomessa ja markkinoilla vallitsee kova kilpailu. Myyntiorganisaation tulee miettiä tarkkaan, mitkä tuotteet ovat kannattavia ja mitä tuotteita ei kannata pitää valikoimissa.  
 
”Pienessä myyntiorganisaatiossa oli totuttu ketteryyteen ja siihen, että haasteiden edessä toimeen tartuttiin yhdessä toimenkuvasta riippumatta”, Hiirikoski kehuu. 
 
Työkomennuksen myötä Hiirikoski sai kokemuksen siitä, että kaikenlaisista haasteista selvitään ja apua kollegoilta saa aina. Myös kielitaito nousi työkierron ansiosta uudelle tasolle.  
 
Kokonaisuudessaan kolmen kuukauden pesti Baltian maajohtajana oli Hiirikoskelle erinomainen oppimiskokemus, jossa hän pääsi näkemään, miten myyntiorganisaatio toimii toisessa maassa ja kulttuurissa. Lisäksi hän tutustui uusiin orionilaisiin eri yksiköistä sekä Suomessa että muissa maissa.  
 
”Olen tyytyväinen, että otin haasteen vastaan. Minulla on jo useamman vuoden kokemus nykyisestä työstäni ja tämä mahdollisuus piristi, avasi uusia näkökulmia ja toi perspektiiviä omaan työhöni. Työkierto on ehdottomasti yksi parhaita keinoja kehittää itseään ja rikastaa ammattitaitoaan sekä tuoda saatuja oppeja omaan työhön ja tiimiin”, Hiirikoski sanoo.

Tuija Hiirikoski kertoo työkierron parhaat hyödyt:

  1. Mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan kansainvälisessä ympäristössä. 
  2. Hyppy tuntemattomaan vaati uskallusta, mutta toi aimo annoksen onnistumisen tunteita ja rohkeutta ottaa haasteita vastaan myös tulevaisuudessa.
  3. Verkostojen laajentuminen. Työkierron myötä tutustuu uusiin ihmisiin laajalti eri organisaatioista.