Siirry pääsisältöön

18-vuotias Pyry seurasi tutkimus- ja tuotekehitysjohtajan työpäivää – ”Olisi hienoa tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä”

Kiinnostavaa, haastavaa ja hauskaa – tällaisen kuvan tamperelainen Pyry Simi sai lääketeollisuudesta, kun hän kulki yhden työpäivän ajan Orionin tutkimus- ja tuotekehitysjohtajan Outi Vaaralan matkassa. Job Shadow -päivän tarkoitus on vahvistaa nuorten uskoa omiin mahdollisuuksiinsa.
30.10.2024 Teksti / Anne Ventelä
orionfi_jobshadow_paakuva_1500x844.jpg

Olisiko sittenkin pitänyt lukea kemiaa ja biologiaa? 
 
Tämä ajatus 18-vuotiaalla Pyry Simillä heräsi, kun hän vietti yhden työpäivän Outi Vaaralan, SVP, Innovative Medicines & R&D, seurassa Orionin pääkonttorilla Espoossa.  
 
Tilaisuus järjestyi Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -järjestön tuottaman Job Shadow -päivän myötä. Siinä nuoret eri puolilta Suomea pääsevät seuraamaan eri alojen johtajien tai vaikuttajien työtä yhdeksi päiväksi.  
 
”Lääketeollisuus vaikutti kiinnostavalta alalta. Työntekijöillä oli oma slanginsa, jossa oli paljon biologiaan ja kemiaan liittyvää sanastoa. En ymmärtänyt ihan kaikkea, kun en ole opiskellut näitä aineita.” 

Tästä huolimatta ura lääketeollisuudessa voisi olla yksi mahdollinen vaihtoehto, Simi pohtii. 
 
”Haluan lukion jälkeen opiskelemaan oikeus- tai kauppatiedettä. Näiltäkin aloilta voi päästä lääketeollisuuteen töihin. Voisi olla hienoa työskennellä alalla, joka tekee yhteiskunnallisesti merkittävää työtä ja vie lääketieteen kehitystä eteenpäin”, Simi sanoo. 

”Lääkekehitysprosessiin oli kiinnostava tutustua” 

Simin ja Vaaralan yhteinen työpäivä alkoi tutustumisella Orionin pääkonttorilla Espoossa. Simi kertoi lukio-opinnoistaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan, Vaarala työnkuvastaan. 
 
Yhteisen työpäivänsä Simi ja Vaarala käynnistivät yksikön sisäisten nettisivujen tarkastelulla. Sivujen sisältöjä ja kuvia piti päivittää, ja näihin Vaarala toivoi Simin näkemystä. 

Lääkekehitysprosessi vaikutti monivaiheiselta, tarkalta työltä. Siihen oli kiinnostavaa tutustua läheltä.

Pyry Simi

Päivänsä kokouksia Vaarala oli suunnitellut niin, että Simi pääsi seuraamaan oikeita työtehtäviä ja näkemään, miten työyhteisössä toimitaan. Salassapitosopimuksen myötä Simi pääsi myös istumaan kolmeen eri palaveriin.  
 
Näissä käsiteltiin työhyvinvointia, tekoälyä ja koneoppimista sekä Orionin uuden, New Yorkissa sijaitsevan R&D-toimiston budjetointia. Toiminta laajenee uuteen markkinaan vuonna 2025. 
 
”Palavereissa minut otettiin tosi hyvin vastaan. Osallistujat selittivät minulle asioita auki ennen kuin niitä käsiteltiin tarkemmin. Sain myös kysellä välikysymyksiä”, Simi sanoo. 
 
Päivän päätteeksi Simille järjestettiin kierros lääketieteellisen kemian osastolla, missä suunnitellaan uusia lääkemolekyyleja. 
 
”Lääkekehitysprosessi vaikutti monivaiheiselta, tarkalta työltä. Siihen oli kiinnostavaa tutustua läheltä”, Simi sanoo. 

Luottamusta tulevaisuuteen

Entistä useampi nuori pelkää työelämän kuormittavuutta. Myös ammatinvalinta voi tuntua hankalalta. Tämän vuoksi kokemukset oikeasta työelämästä ovat nuorille tärkeitä.

”Pääsin näkemään, mitä Outin kaltainen henkilö työssään tekee ja miten hommat tällaisessa yrityksessä toimivat. Työ vaikutti tosi mielenkiintoiselta, mutta myös tosi vaativalta. Outilla on 380 alaista, jotka pääsevät töissään vaikuttamaan merkittäviin asioihin”, Simi sanoo. 

On hienoa olla mukana asioissa, jotka edistävät nuorten tutustumista työelämään.

Outi Vaarala

Myös työyhteisön hyvä tunnelma jäi Simille mieleen. 
 
Päivän päätteeksi Job Shadow -nuorille ja yritysten edustajille järjestettiin yhteinen päätöstilaisuus. Siellä osallistujat jakoivat kokemuksiaan päivästä ja verkostoituivat toistensa kanssa. 

Myös Vaarala kuvaa Job Shadow -päivään osallistumista antoisaksi kokemukseksi. 
 
”On aina hienoa olla mukana asioissa, jotka edistävät nuorten tutustumista työelämään. Näin voimme auttaa nuoria löytämään oman tiensä.”  
 
Vaaralan mukaan Simi oli myös pannut merkille, miten hyvä tunnelma työyhteisössä on.  
 
”Ilahduttavaa, että tämä välittyi Pyrylle niin hyvin!” 

Mikä Job Shadow? 

  • Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -järjestön Job Shadow -päivässä yläkoulujen tai toisen asteen opiskelijat pääsevät yhden työpäivän ajaksi seuraamaan eri alojen johtajien tai vaikuttajien työtä.
  • Nuoret tulevat eri puolilta Suomea. Jokainen heistä on käynyt järjestön Vuosi yrittäjänä -ohjelman omassa koulussaan tai oppilaitoksessaan.
  • Päivän tavoitteena on auttaa nuoria tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja oivaltamaan työelämän mahdollisuuksia.  
  • Päivään osallistuvat johtajat pääsevät tutustumaan nuorten ajatuksiin työelämästä ja luomaan uusia kontakteja. Päivän päätteeksi osallistujille järjestetään yhteinen päätöstilaisuus kokemuksien vaihtamiseksi ja verkostoitumiseksi. 
  • Vastuullisena työnantajana Orionille on tärkeää tarjota arvokkaita kokemuksia työelämästä ja vahvistaa nuorten uskoa tulevaisuuteen. Siksi osallistumme niin Job Shadow -päivään kuin muihin nuorille suunnattuihin ohjelmiin mielellämme.