Siirry pääsisältöön

Ensikosketus työelämään – Tältä Orionilla työskentely näyttää ysiluokkalaisen silmin

Yrityskylä Yläkoulu on pelillistetty oppimiskokonaisuus, joka tarjoaa tietoa työstä ja taloudesta. Espoolainen yhdeksäsluokkalainen Minttu Saarimäki toimi Orionin Yrityskylä-pelissä vastuullisuusjohtajan pestissä. ”Opin paljon lääkealasta, työelämästä ja yritysten toiminnasta – ja sen, mitä kate tarkoittaa.”
2023_11_Yrityskylä_001_Orionfi_994x559.jpg

Tietoa työelämästä, taloudesta, yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta.  
 
Tätä kaikkea on ala- ja yläkoululaisille suunnattu Yrityskylä. Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -yhdistyksen järjestämän oppimiskokonaisuuden muodostavat Yrityskylä-oppitunnit ja elämyksellinen päivä peliareenalla. Valtakunnallisesti peräti 88 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista osallistuu oppimiskokonaisuuteen.  
 
”Nuori saa Yrityskylässä kosketuspintaa työelämään ja oikeisiin yrityksiin sekä oppii uutta innostavalla tavalla. Moni käsite avautuu oppilaille kirkkaammin kuin pelkästään teoriaopintojen kautta”, NYTin asiantuntija Netta Jukarainen sanoo. 
 
Orion on osallistunut jo vuosia Yrityskylä Alakouluun. Tänä vuonna uudistimme konseptia yläkoulun puolelle. Orionin toiminta on Yrityskylä Yläkoulu -konseptissa pelillistetty roolipelimäiseksi kilpailuksi, jossa yhdeksäsluokkalaiset johtavat yritystä kansainvälisillä markkinoilla.  
 
Pelissä keskitytään tiimin voimin D-vitamiinin valmistamiseen, markkinointiin, myymiseen sekä vastuulliseen toimintaan. Näistä rooleista oppilaat valitsevat itselleen sopivimman ja toimivat koko pelin ajan samassa roolissa. Pelin voittaa tiimi, jonka liiketoiminnan tulos ja mainepisteet ovat korkeimmat.  

Työn merkityksellisyys on tärkeää 

Yrityskylään osallistunut Espoon Saarnilaakson yläkoulun oppilas Minttu Saarimäki työskenteli Yrityskylässä Orionin vastuullisuusjohtajana ja huolehti esimerkiksi siitä, mitä kesätyöntekijöille kerrotaan Orionista ja millaisia työsuhde-etuja tarjotaan. Lisäksi hän huolehti vaikuttajayhteistyöstä sosiaalisessa mediassa, jossa kerrottiin muovien vähentämisestä Orionin toiminnoissa. 
 
”Valitsin tehtävän, koska siinä sai käyttää luovuutta ja työn merkityksellisyys on minulle tärkeää. Opin päivän aikana paljon lääkealasta, työelämästä ja yrityksen toiminnasta. Ja sen, mitä esimerkiksi kate tarkoittaa”, Saarimäki kertoo.  
 
Myös luokkatoveri Einar Lindholm sai hyvän mielikuvan Orionista yrityksenä. Hän toimi pelissä tuotantojohtajana. 
 
”Luonnontieteellinen ala ja lääketeollisuus kiinnostavat, joten ilahduin kuullessani, että Orion on mukana pelissä. Päivä Yrityskylässä vahvisti käsitystäni lääkealasta ja sen mielekkyydestä”, Lindholm sanoo. 

Tulevaisuuden työelämä huolettaa 

NYTin tekemän tulevaisuusraportin mukaan kolmannes yläkoululaisista ja toisen asteen opiskelijoista on huolissaan tulevasta työelämästä.  
 
Nuoria mietityttää kiinnostavan työn löytyminen sekä työtulojen ja omien voimavarojen riittävyys. Myös omien vanhempien kautta saatu käsitys työelämästä voi lisätä epävarmuutta työelämää kohtaan.  
 
”Yrityskylästä saatu kokemus tuo myönteistä näkökulmaa ja konkreettista tietoa työelämästä. Nuoret pääsevät tutustumaan yrityksiin ja työtehtäviin, joista he eivät olisi välttämättä kuulleet. Myös tiimityöskentelyn hauskuus, antoisuus ja yhdessä tekemisen voima tulevat pelissä esiin uudessa valossa”, NYTin asiantuntija Jukarainen kuvailee. 

Hyvää palautetta Orionin pelistä 

Yrityksille Yrityskylään osallistuminen on hieno tilaisuus kertoa omasta toimialastaan ja saada palautetta sen houkuttelevuudesta lasten ja nuorten näkökulmasta.  
 
”Uskomme, että voimme näin syventää koululaisten tietoisuutta lääkealasta ja tarjota ensimmäisiä positiivisia työelämäkokemuksia”, konseptin suunnittelussa mukana ollut Orionin viestinnän asiantuntija Verna Vuorinen kertoo. 
 
Yrityskylässä vierailee lukuvuoden aikana 6 000 yhdeksännen luokan oppilasta, joista Orionin peli tavoittaa talven ja kevään aikana aimo osan.  
 
”Tämänhetkisten palautteiden mukaan 70 prosenttia Orionin peliin osallistuneista nuorista uskoo, että tulee tarvitsemaan pelistä saatuja taitoja tulevaisuudessa”, Jukarainen kertoo.