Vaikka vaihdevuodet koetaan yksilötasolla fyysisenä muutoksena, ne ovat myös yhteiskunnallinen ilmiö, joka vaikuttaa ihmisiin niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Ne koskevat merkittävää osaa väestöstä, mutta harvasta normaalista elämänvaiheesta vaietaan yhtä syvästi.
Keskustelimme professori Kathleen Riachin kanssa, jotta voisimme paremmin ymmärtää vaihdevuosia ja niiden vaikutusta työelämään. Riach on Glasgow'n yliopiston organisaatiotutkimuksen professori ja johtaa tulevaa ISO-ohjeistoa ”Vaihdevuodet, kuukautiset ja kuukautisterveys työpaikalla” valmistelevaa työtä.
”Vaihdevuosien oireet vaihtelevat yksilöllisesti perimenopaussin eli esivaihdevuosien aikana. Joskus oireet voivat olla voimakkaita, joskus taas huomaamattomampia. Ne voivat myös jatkua menopaussin jälkeisessä elämässä eli postmenopaussissa”, professori Riach kertoo.
”Kun jostain aiheesta vaietaan, siitä tulee tabu, emmekä opi ymmärtämään sitä kunnolla”, sanoo professori Riach. ”Yli 45-vuotiaat naiset ovat kasvava väestönosa, jossa on valtavasti potentiaalia. He ovat erittäin ammattitaitoisia, periksiantamattomia ja omistautuneita. Vaihdevuodet ovat luonnollinen ja merkittävä vaihe elämässä, ja todella iso määrä lahjakkuutta ja työpanosta menee hukkaan, jos niitä ei oteta huomioon.”
Tehokas tuki ei aina vaadi paljoa
Professori Riach korostaa vaihdevuosien ja työpaikan välistä kaksisuuntaista suhdetta. Vaihdevuosioireet voivat vaikuttaa työsuoritukseen ja sitoutumiseen, ja työolot puolestaan voivat joko lievittää tai pahentaa oireita.
”Kuvittele, että olet kokoushuoneessa, jonka lämpötilaa et voi säätää, ja yhtäkkiä sinua alkaa kuumottaa: on kuin hiustenkuivaajalla puhallettaisiin kuumaa ilmaa kasvoille. Tällainen oire vaikuttaisi kenen tahansa fyysiseen ja henkiseen vointiin”, professori Riach sanoo.
”Vaihdevuosioireisiin on mahdollista tarjota tukea joskus hyvinkin kustannustehokkailla toimenpiteillä. Tukea ei ole useinkaan vaikeaa järjestää, ja se voi parantaa työntekijöiden hyvinvointia merkittävästi”, professori Riach selittää.
Tarjoamalla tukea vaihdevuosiin organisaatiot voivat edistää osallisuutta ja monimuotoisuutta sekä rakentaa entistä terveempää työympäristöä. Tämä lisää työntekijöiden sitoutumista ja työtahtoa, mikä vahvistaa koko organisaatiota.
Tunnustetaan vanhempien työntekijöiden arvo
Vaihdevuodet ovat osa laajempaa keskustelua ikääntymisestä ja sen yhteiskunnallisista vaikutuksista. Vaikka sukupuolten tasa-arvossa on edistytty, ikääntymisen käsitteleminen on usein vaikeaa. Vaihdevuosien saama kasvava palstatila julkisessa keskustelussa on askel oikeaan suuntaan.
”Monet julkisuuden henkilöt puhuvat nykyään avoimesti vaihdevuosikokemuksistaan. Se auttaa lisäämään tietoisuutta ja tekee keskustelusta rakentavampaa”, professori Riach sanoo.
”Asenteet ikääntymistä ja vaihdevuosia kohtaan vaihtelevat eri puolilla maailmaa. Joissakin kulttuureissa vaihdevuosiin suhtaudutaan kielteisesti, kun taas toisissa menopaussia pidetään myönteisenä elämänvaiheena.”
”Kun väestö ikääntyy ja työpaikkojen ikärakenne monipuolistuu, on tärkeää luoda ympäristöjä, joissa kaikki elämänvaiheet hyväksytään ja niitä tuetaan. Ikääntymistä ei kannata ajatella tuottavuuden laskuna, koska ikä tuo mukanaan valtavasti kokemusta ja potentiaalia”, professori Riach sanoo.
Ottamalla vaihdevuodet rohkeasti esille organisaatiot voivat osoittaa, että ikärakenteen moninaisuus ja vanhempien työntekijöiden panos ovat niille tärkeitä. Ihmiset elävät pidempään kuin koskaan, ja on tärkeää, että myös ikääntymistä tuetaan osana muuta monimuotoisuustyötä.
Mitä vaihdevuodet ovat?
Vaihdevuosilla eli menopaussilla tarkoitetaan ajankohtaa, jolloin viimeisistä kuukautisista on kulunut 12 kuukautta. Vaihdevuodet tulevat keskimäärin 45–55 vuoden iässä1.
Menopaussiin johtavaa siirtymävaihetta kutsutaan perimenopaussiksi. Se kestää keskimäärin lähes 4 vuotta, vaikka joillakin se voi kestää paljon kauemminkin2. Sille ominaisia oireita ovat esimerkiksi:
- epäsäännölliset kuukautiset
- unihäiriöt
- mielialan muutokset
- äkillinen kuumotus (”kuumat aallot”).
1 Maailman terveysjärjestö. Menopause [Internet]. 16. lokakuuta 2024 [viitattu 23. lokakuuta 2024]. Saatavissa: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/menopause
2 Davis SR, et al. Menopause. Nat Rev Dis Primers. 2015 Apr 23;1:15004. doi: 10.1038/nrdp.2015.4. PMID: 27188659
Kuka on professori Kathleen Riach ja mikä on MIPO?
Organisaatiotutkimuksen asiantuntija professori Riach keskittyy tutkimustyössään vaihdevuosien vaikutuksiin työpaikoilla. Vaikka aihe on viime vuosina saanut enemmän näkyvyyttä, se ei vieläkään saa riittävää huomiota monien organisaatioiden toimintatavoissa ja keskusteluissa.
Professori Riachin työryhmä toteutti Skotlannin julkisen terveydenhuoltojärjestelmän (National Health Service) kanssa laajaan näyttöön perustuvan tutkimuksen, jossa haastateltiin yli 3 000 työntekijää heidän vaihdevuosikokemuksistaan. Riach on luonut ilmaisen vaihdevuosia koskevan aineiston nimeltä MIPO (The Menopause Information Pack for Organizations), jota on ladattu yhteensä tuhansia kertoja yli 55 maassa.