Siirry pääsisältöön

Tavoitteena saavuttaa nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä – Orionin toimitusketjun vastuullisuus lähtee hyvien kumppanien valinnasta

Lääkeaineita päätyy ympäristöön eniten niitä käytettäessä. Toimitusketjun alkupään ympäristövaikutuksiin on kuitenkin helpompi vaikuttaa. Lue tästä, miten lääketeollisuuden ympäristöhaittoja hillitään ja miten huolehdimme, että myös kumppanimme toimivat mahdollisimman ympäristöystävällisesti.
31.5.2024 Teksti / Katri Isotalo
orionfi_toimitusketju_ymparisto_paakuva_1500X844.jpg

Lääketeollisuuden toiminta perustuu verkostoihin. Ennen kuin lääke päätyy apteekkiin tai sairaalaan, tarvitaan monenlaista osaamista: 

  • tutkimus- ja kehitystoimintaa  
  • raaka-ainetuotantoa  
  • valmistusta  
  • laadunvarmistusta  
  • pakkausta  
  • kuljetusta  
  • myyntiä ja jakelua.   

Vastuullisesti toimivan yrityksen on voitava luottaa siihen, että koko toimitusketju kunnioittaa ympäristöä.     
”Vastuullisen toimitusketjun rakentaminen lähtee kumppanien valinnasta”, korostaa Orionin toimitusketjun vastuullisuudesta vastaava Carolina Sved.   
  
Orionilla on kumppaneita yli 50 maassa. Raaka-aineita ja valmiita tuotteita hankitaan paljon sekä Euroopasta että Aasiasta, kuten Kiinasta ja Intiasta. Eläinlääkkeitä valmistetaan Suomen lisäksi Ranskassa ja pakataan Belgiassa.  

Kumppaniyritysten toiminta tarkastetaan paikan päällä  

Orion pyrkii tekemään yhteistyötä hyväksi havaittujen kumppanien kanssa pitkäjänteisesti. Kumppaniyritysten toimintatavat selvitetään aina etukäteen, ja kumppaniksi valittujen on sitouduttava Orionin yhteistyökumppaneilleen laatimiin Code of Conduct -periaatteisiin, jotka määrittelevät vastuullisen toiminnan vähimmäisvaatimukset. Ympäristövaatimukset liittyvät muun muassa jätteiden käsittelyyn ja kierrätykseen, kasvihuonekaasujen vähentämiseen, riskienhallintaan ja koulutukseen.    
  
Kumppaniksi pyrkivien yritysten toiminta auditoidaan eli tarkastetaan paikan päällä, mikäli tälle arvioidaan olevan tarvetta. Auditoinneissa selvitetään paitsi auditoitavan yrityksen omat toimintatavat, myös se, miten yritys huolehtii oman toimitusketjunsa ja kumppaniensa vastuullisuudesta. Auditoinnit perustuvat kansainvälisiin käytäntöihin, ja niitä tekevät auditointeihin erikoistuneet, alan yhteisesti hyväksymät yritykset.   
  
Orion teettää vuosittain noin 30 vastuullisuusauditointia, joissa Orionin edustajat ovat yleensä mukana paikan päällä. Samalla opitaan, millaisissa asioissa kumppani kenties tarvitsee tukea. Järjestelmällistä koulutusta englanniksi ja Kiinassa paikallisella kielellä järjestää alan kansainvälinen yhteistyöjärjestö PSCI (Pharmaceutical Supply Chain Initiative). Toimintatavat tarkistetaan 3–5 vuoden välein. Mikäli muulloin herää epäilyjä, ne selvitetään välittömästi.   

Jätevesien käsittelyn valvonta on erityisen tärkeää   

Merkittävä osa lääkkeiden ainesosista valmistetaan kemiallisesti. Se vaatii korkeaa osaamista ja on tarkoin säänneltyä. Luonnonraaka-aineitakin käytetään, mutta koska niiden käyttömäärät ovat pieniä, niiden hankinnan ympäristövaikutukset jäävät suhteellisen vähäisiksi.       
  
Suuri osa lääkkeiden haitallisista ympäristövaikutuksista syntyy vasta sen jälkeen, kun lääke on päätynyt ihmiseen tai eläimeen. Lääkkeiden kehityksessä pyritään siihen, että mahdollisimman pieni annos lääkeainetta saisi aikaan toivotun vaikutuksen kohdereseptorissa eli toisin sanoen kehittämään tehokkaampia lääkeaineita. On huomattava, että lääkeaine lopulta myös poistuu elimistöstä luonnollista reittiä erittymisen myötä joko metaboliitteina tai itsenään. Ympäristöriskeissä korostuvatkin vaikutukset vesistöihin ja luonnon monimuotoisuuteen.     
  
”Lääketeollisuuden merkittävin ympäristöhaaste on lääkeaineiden joutuminen ympäristöön. Kokonaisuudesta vain noin kaksi prosenttia päätyy ympäristöön tuotantovaiheessa”, vahvistaa ympäristöasiantuntija Pekka Tallqvist Orionilta.    
  
Lääkkeiden valmistusvaiheessa kemikaalipäästöjä voi syntyä, mikäli vaarallisia aineita käsitellään tai varastoidaan huolimattomasti. Tämä ja tuotannon jätevesien käsittelyn valvonta onkin keskeinen osa ympäristöriskien hallintaa ja kumppanien toiminnan vastuullisuuden varmistamista. Koulutuksella pyritään lisäämään kumppanien ymmärrystä siitä, mitä lääkeaineiden joutuminen ympäristöön voi aiheuttaa.   
  
Lääketeollisuudessa ja sen hankintaprosesseissa on huomioitava yllättäviäkin luontovaikutuksia. Yleistä huolta koko toimialalla ovat viime aikoina herättäneet erityisesti palmuöljyn mahdolliset linkit metsäkatoon ja pienenevien molukkirapupopulaatioiden käyttö osana lääkkeiden laadunvarmistusta.   

Tieteeseen perustuvilla tavoitteilla kohti 1,5 asteen rajaa    

Lääkkeiden valmistus ei ole erityisen energia- ja päästöintensiivistä. Orionin omilla tehtailla Suomessa on parannettu energiatehokkuutta ja fokusoitu energiamuotojen valintaan siten saavuttaen merkittäviä hiilidioksidipäästöjen vähennyksiä. Hiilidioksidipäästöjä pyritään hillitsemään myös suosimalla merikuljetuksia, kun siihen voidaan itse vaikuttaa. Valtaosa toimitusketjun päästöistä syntyy kuitenkin muualla.    
 
Orion on lähettänyt omat tieteeseen perustuvat, koko arvoketjun kattavat ja 1,5 asteen lämpenemisen kanssa linjassa olevat päästövähennystavoitteet tarkistettavaksi. Tavoitteiden saavuttamisessa avainasemassa ovat kumppanimme, joita myös innostamme asettamaan itselleen tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet.