Kun selkäsärkyä poteva potilas nielaisee särkylääkkeen, hän odottaa kiitollisena sen tuomaa helpotusta. Harvempi pohtii, millaisissa olosuhteissa pieni pilleri on valmistettu.
Orionin omat, ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä valmistavat tehtaat sijaitsevat Suomessa. Myös lääkkeiden vaikuttavia aineita valmistava Orionin tytäryhtiö Fermion toimii Suomessa. Orionin eläinlääkkeitä valmistetaan myös Ranskassa ja pakataan Belgiassa. On helppo uskoa, että näissä maissa ylitöistä maksetaan ja työturvallisuudesta huolehditaan.
Lisäksi Orion myy ja markkinoi Euroopassa ja Intiassa valmistettuja tuotteita. Niiden raaka-aineiden valmistajista merkittävä osa on Kiinasta tai Intiasta. Orionin työ vastuullisen toiminnan varmistamiseksi ulottuu myös näihin maihin. Lääkkeiden valmistusvaiheen työskentelyolosuhteita seurataan tarkasti: kuinka pitkiä työpäivät ovat, maksetaanko työstä asianmukaista palkkaa ja kohdellaanko työntekijöitä tasa-arvoisesti.
Työturvallisuuteen liittyviä riskejä ovat esimerkiksi vaarallisten aineiden käsittely, joten kumppanilla on oltava ohjeet ja seuranta näiden riskien hallitsemiseksi.
Auditointeja, keskustelua ja koulutusta
Toimitusketjun vastuullisuudesta pyritään varmistumaan valitsemalla yhteistyökumppaneiksi sellaisia toimijoita, joiden toimintatavat täyttävät Orionin vaatimukset.
Kumppanien on sitouduttava Orionin yhteistyökumppaneilleen laatimiin Code of Conduct -periaatteisiin, jotka määrittelevät vastuullisen toiminnan vähimmäisvaatimukset. Sen lisäksi voidaan käyttää alan yhteisiä itsearviointilomakkeita, joissa kysytään vaikkapa työntekijöiden oikeudesta kuulua ammattiyhdistykseen. Kumppaniksi pyrkivien yritysten toiminta auditoidaan eli tarkastetaan paikan päällä, mikäli siihen arvioidaan olevan tarvetta.
”Intiassa ja Kiinassa valtaosa kumppaneista auditoidaan. Tapauksia voidaan selvittää paikan päällä myös muulloin, jos epäilyksiä toiminnan vastuullisuudesta herää”, kertoo Orionin vastuullisuusasiantuntija, Corporate Responsibility Manager, Laura Järvenpää.
Keskeistä vastuullisten toimintatapojen juurruttamisessa on aina koulutus ja aktiivinen keskustelu kumppanin kanssa. Erityisen suuri tarve tälle on, mikäli ongelmia esiintyy. Huonot työolot eivät parane yhteistyön päättämisellä.
Koulutusta tehdään yhteistyössä koko toimialalla. Auditoinneissa ja yhteistyökumppaneiden etsinnässä nojataan kansainvälisiin periaatteisiin. Tukena toimii myös lääketeollisuuden kansainvälinen yhteistyöverkosto PSCI (Pharmaceutical Supply Chain Initiative).
Tavoitteena työntekijöiden osallistaminen
Sosiaalista vastuullisuutta vahvistetaan lisäämällä kumppanien työntekijöiden tietoisuutta oikeuksistaan sekä osallistamalla heidät paikallisten toimintatapojen kehittämiseen.
Työntekijöiden tietoon pyritään myös tuomaan mahdollisuus ilmoittaa ongelmista nimettömästi suoraan Orionille, mikäli ongelmista raportointi paikalliselle johdolle ei ole mahdollista tai ei johda toivottuun tulokseen. Lisäksi Orionin tavoitteena on löytää toimivia kannustuskeinoja vastuullisten toimintatapojen edistämiseksi.
Lainsäädäntö kirittää toimitusketjujen vastuullisuutta
Yrityksiltä on odotettu sitoutumista ihmisoikeuksien kunnioittamiseen tähänkin asti. Nyt lainsäädäntöä ollaan kiristämässä ja yhdenmukaistamassa erityisesti Euroopassa. Yritysten vastuu toimitusketjustaan kasvaa.
”Yhdenmukainen lainsäädäntö nähdään meillä Orionissa ja alalla laajemminkin erittäin myönteisenä asiana. Vaikka paljon on yhä tehtävää, alan yhteiset vaatimukset helpottavat seurantaa ja yhteistyötä toimitusketjun toimijoiden kanssa”, iloitsee Laura Järvenpää.
Miten huolehdimme siitä, että kumppaniyrityksemme toimivat mahdollisimman ympäristöystävällisesti? Lue lisää tästä!