Orion Pharma Eläinlääkkeet käynnistää lokakuussa 2004 laajan sydänsairaiden koirien kliinisen kenttätutkimuksen. Tavoitteena on koirien sydänvikojen hoidon kehittäminen. Tutkimus on Suomessa ainutlaatuinen. Tutkimukseen rekrytoidaan 150 koiraa Etelä-Suomesta; Turusta, Tampereelta, Hämeenlinnasta ja Helsingin seudulta. Mukana on kuusi eläinlääkäriasemaa. Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa uuden, toistaiseksi vain ihmisillä käytettävän lääkeaineen, levosimendaanin, tehoa koiran sydänvian hoidossa.
Tutkimukseen otetaan koiria, joilla on todettu vaikea-asteinen sydämen läppävika tai sydämen laajentuma, sekä koiria, joilla on sydämen vaikea-asteiseen vajaatoimintaan liittyviä oireita. Sydänsairaista koirista 80 prosenttia potee sydämen laajentumista tai kärsii pitkäaikaisesta läppäviasta, kroonisesta sydänviasta.
Tyypillinen sydämen vajaatoimintaoire koiralla on heikentynyt rasituksensietokyky, kuten lenkillä väsyminen ja yöllinen yskä. Muita sairauteen liittyviä oireita voivat olla väsymys, yöllinen levottomuus, hengitysvaikeudet, yskä, ruokahaluttomuus ja vatsan turpoaminen.
Tutkimukseen seulotaan 150 potilaskoiraa, joiden sydämen vajaatoiminnan eläinlääkäri on todennut tai omistaja epäilee vajaatoimintaa.
Tutkimuksen tarkoitus
Tutkimuksissa selvitetään Suomessa kehitetyn lääkeaineen, levosimendaanin käyttöä koirien sydämen vajaatoiminnan hoitoon. Levosimendaani on uusi, toistaiseksi vain ihmisille markkinoilla oleva lääkeaine. Levosimendaani lisää sydämen pumppausvoimaa ja laajentaa verisuonia, jolloin verenkierto normalisoituu. Tämä parantaa koiran elämänlaatua.
Tutkimuksessa selvitetään lääkeaineen tehoa ja turvallisuutta potilaskoirilla. Aiemmissa suppeissa tutkimuksissa lääkeaine on tehonnut koiriin hyvin ja ollut turvallinen. Nyt tutkimuksessa tutkitaan koiria, joilla on vaikea-asteinen sydämen läppävika tai sydämen laajentuma.
Tutkimus alkaa lokakuussa 2004 ja kestää kolme kuukautta. Tutkimuksen tavoite on saada luotettavaa tietoa levosimendaanin tehosta. Tutkimuksessa koiralta otetaan verinäytteen lisäksi sydänkäyrä (EKG) ja tehdään röntgenkuvaus ja ultraäänitutkimus. Tutkimukseen osallistuvat pieneläinklinikat sijaitsevat Helsingin, Hämeenlinnan, Tampereen ja Turun seuduilla.
Tutkimukseen voi osallistua ottamalla yhteyttä koulutettuun eläintenhoitajaan, joka päivystää puhelinnumerossa 010 429 58 00.
20.9.- 1.10. joka arkipäivä klo 9.00 - 15.00
5.10.-14.10 tiistaisin ja torstaisin klo 9.00-12.00
Yhteydenottopyynnön voi jättää myös sähköpostitse:
tutkimusinfo@orionpharma.com
Soveltuvat koirat ohjataan tutkijaeläinlääkärille.
Orion Pharma
Orion Oyj Orion Pharman liiketoiminta jakautuu neljään toimintoon: ydinterapia-alueet, erityistuotteet, lääkeaineet (Fermion Oy) ja eläinlääkkeet. Orion Pharman liikevaihto 1-6/2004 oli 265,5 milj. euroa, josta eläinlääkkeiden liikevaihdon osuus oli 11 % (12,6 milj. euroa). Orion Pharman tutkimuspanos kaudella 1-6/04 oli 32,7 milj. euroa, joka sisältää myös eläinlääkkeisiin kohdistuvan tutkimuksen.
DDA-tuoteperhe on Orion Pharman kolmanneksi eniten myyty lääke. Orionin ensimmäinen alkuperälääke oli DDA-tuoteperheeseen kuuluva eläinrauhoite Domosedan (1983) tuotantoeläimille ja vastaavasti pieneläimille Domitor (1987) sekä vastavaikuttaja Antisedan (1989) pieneläinten herättämiseen. Vastavaikuttajan ansiosta eläinpotilas voi kävellä itse pois vastaanotolta.
Lehdistötiedotteen julkaisija:
Orion Oyj
Konserniviestintä
PL 65, 02101 Espoo