Orion tekee lääkekehityksen saralla laajasti yhteistyötä yliopistojen kanssa Suomessa ja maailmalla. Kumppaneita löytyy ympäri Eurooppaa sekä Yhdysvalloista ja Australiasta.
”Lääkekehitys on hyvin kansainvälinen ja erittäin kilpailtu toimiala. Kun Orion kehittää uusia lääkehoitoja kansainvälisille markkinoille, on tehtävä yhteistyötä parhaiden mahdollisten tutkimusryhmien kanssa”, toteaa Heikki Mansikka, Vice President, Pain Therapy Area, Orionilta.
Hyötyjinä potilaat – yliopistoyhteistyö tukee Orionin perustyötä
Tiedemaailman ja Orionin yhteinen tavoite on viedä tiedettä eteenpäin ja kehittää uusia lääkkeitä. Tuore esimerkki onnistuneesta lääketutkimuksesta on pitkän kehitystyön jälkeen markkinoille saatu eturauhassyöpälääke.
”Tällaiset onnistumiset motivoivat meitä kehittämään edelleen uusia lääkkeitä, jotka parantavat potilaiden elämänlaatua”, sanoo Anu Moilanen, Director of Oncology Research.
Orionin tutkimuksen tärkeä painopistealue syöpäsairauksien lisäksi on kipu. Tutkimusyhteistyö on merkittävässä roolissa myös kivun hoitoon tarkoitettujen tehokkaampien ja paremmin siedettyjen uusien lääkkeiden kehittelyssä.
Tutkimusprojektit voivat kestää vuosia
Yliopistoyhteistyö on Orionin tutkimusosastolla osa päivittäistä työtä. Mukana on eri vaiheissa olevia opiskelijoita, ja lisäksi Orion osallistuu tutkijatohtori- ja postdoc-ohjelmiin, joissa tutkijat jakavat aikansa yliopiston ja Orionin välillä. Vastaavasti Orionin tutkijat vierailevat akateemisissa ryhmissä – ja lisäävät näin osaamista uusista menetelmistä ja tekniikoista Orionilla.
Varsinaista tutkimusyhteistyötä tehdään sellaisten tutkijoiden tai ryhmien kanssa, joilla on sama tai läheinen tutkimusaihe kuin Orionilla. Tutkimusprojektit voivat kestää vuosia, ja joidenkin kumppanien kanssa yhteistyötä on jatkettu yli vuosikymmenen ajan.
”Koko ajan tarvitaan myös uusia kumppaneita, kun käynnistämme uusia tutkimusprojekteja tai projektit etenevät”, Moilanen muistuttaa.
Kaikkiin tutkimusprojekteihin etsitään aina myös neuvonantajiksi oman alansa huippuasiantuntijoita, joita voidaan tarvittaessa konsultoida.
Tutkija arvostaa suoraa yhteyttä potilaan auttamiseen
Kun arvioidaan, löytyykö potentiaaliselta kumppanilta kaivattua osaamista tai resursseja, Orionin omien tutkijoiden tausta auttaa akateemisessa tiedemaailmassa. Suhteet ja yhteydet ovat hyvät, samoin ymmärrys siitä, mitä eri ryhmät voivat tuoda tutkimukseen. Oikein kohdennettu pyyntö löytää myös helposti vastakaikua.
”Tutkijalle hienoin arvo yhteistyössä on se, että omalla tutkimuksella on viivasuora yhteys potilaita auttavien lääkemolekyylien kehittämiseen. Se ei ole itsestäänselvyys. Myös yliopistolle on tärkeää, että tutkimus on mahdollisimman hyvin kytköksissä yhteiskuntaan”, sanoo akatemiatutkija Kari Kurppa Turun yliopistosta.
Kurppa ryhmineen tutkii syövän lääkehoitojen resistenssiä, ja tutkimusalue istuu hyvin yhteen Orionilla käynnissä olevaan hankkeeseen. Synergiaa tuo esimerkiksi osapuolten erilainen teknologiakattaus, ja yhteistyön sinetöi ryhmien yhteinen tutkijatohtori.
Kurppa iloitsee myös uusista ajattelumalleista.
”Akateemisena tutkijana on kiehtovaa seurata, mitä lääkeyrityksessä pidetään tärkeänä ja hyödyllisenä. Samalla voi oppia esimerkiksi tarkkaa fokusointia ja järjestelmällisyyttä.”
Hyötyä koko yhteiskunnalle, Suomessa ja maailmalla
Jos ja kun huippututkimuksella kehitetään uusia hoitomuotoja, on hyötyjänä koko suomalainen yhteiskunta. Hyöty näkyy myynti- ja verotuloina sekä siten, että Orion houkuttaa kansainvälisiä osaajia, joista tulee uusia veronmaksajia.
”Yhteistyöprojektit takaavat myös sen, että pysymme mukana esimerkiksi teknologian kehityksessä”, Anu Moilanen toteaa.
Tietenkin myös se, että ihmisiä saadaan palautettua aktiiviseen elämään sairauslomilta, on yhteiskunnalle mittaamattoman arvokasta. Ja koska lääkkeitä kehitetään kansainvälisille markkinoille, hyödyt leviävät paljon Suomea laajemmalle.
Huippututkijoille innovatiivisia kehityskohteita
Orionin tavoitteena on parantaa tiedemaailmassa kansainvälistä tunnettuuttaan ja näkyvyyttään lääkevalmistajana. Näin kyvykkäitä tutkijoita saadaan houkuteltua entistä enemmän myös Suomen ulkopuolelta.
”Orionissa on hyvin mielenkiintoisia tutkimusaihioita. Meillä on mahdollisuus kehittää uusia innovatiivisia lääkehoitoja ja parantaa näistä sairauksista kärsivien potilaiden elämää”, Heikki Mansikka arvioi.
”Uskon, että mahdollisuus toimia oman alan huipputasolla kiinnostaa kyllä osaajia.”