Siirry pääsisältöön

Immuno-onkologiatutkimus auttaa ihmisen immuunijärjestelmää puolustautumaan syövältä

Immunoterapia ei pyri tuhoamaan syöpäsoluja suoraan, vaan sen tarkoitus on vahvistaa elimistön omaa immuunireaktiota syöpää vastaan. Näin hoidot auttavat immuunijärjestelmää tuhoamaan syöpäsolut.

Syövän hoito koostuu yhä useammin yhdistelmähoidoista, joissa immunoterapia eli immuno-onkologia (IO) on hoidon keskeinen komponentti. Immuno-onkologinen lääkehoito on syövän hoidossa tehokas, erityisesti yhdistettynä muihin syövän mekanismeihin kohdistuviin hoitoihin. Immunoterapiaa käytetään useimpien syöpätyyppien hoidossa.

Immuno-onkologisissa hoidoissa potilaalle annetaan esimerkiksi vasta-aineita tai soluja, jotka tuhoavat syöpäsolukkoa. Haasteena on syöpäkasvainten monimuotoisuus ja yksilöllisyys: syöpäsolukon mikroympäristö voi olla hyvin erilainen kahden potilaan välillä, vaikka he sairastaisivat samaa syöpää. Immuno-onkologisessa tutkimuksessa pyritään ymmärtämään immuunipuolustuksen ja syöpäsolukon välisiä monimutkaisia mekanismeja.

Immuno-onkologiatutkimuksen keskeisimmät tutkimuskohteet ovat

• Immuunijärjestelmän eri solutyypit ja niiden toiminnan ymmärtäminen

• Immuunisolujen geenien ilmentymisprofiilin tutkiminen.

Näin voidaan tutkia esimerkiksi mitä erityispiirteitä löytyy syöpäsolun tunnistavasta T-solusta ja miten T-solut saadaan hyökkäämään syövän kimppuun. Kasvavan ymmärryksen avulla voidaan löytää uusia kohdemolekyylejä ja kehittää vasta-aineita, jotka auttavat immuunijärjestelmää tunnistamaan syöpäsolun ja tuhoamaan sen.

anil_thotakura.jpg

Minua ja tiimiäni ajaa eteenpäin työn merkityksellisyys: haluamme, että yhdenkään syöpäpotilaan ei tarvitsisi kuulla, että sopivaa hoitoa ei ole. Immuno-onkologiatutkimus etenee vauhdilla niin maailmanlaajuisesti kuin meillä Orionilla. Meidän täytyy olla nopeita, joustavia ja aina valmiina muuttamaan tutkimuksen suuntaa uusien tutkimustulosten edessä.”

Anil Thotakura, Orionin Head of Immuno-Oncology; PhD, immuno-onkologia