Siirry pääsisältöön

”Yhtäkään lasta tai nuorta ei saa jättää oman onnensa nojaan” – Näin Orionin lahjoitus tukee Pelastakaa Lapset ry:n työtä

Globaalit kriisit ja kiristynyt taloustilanne ovat vaikuttaneet lasten elämiin ympäri maailmaa. Orion lahjoittaa 50 000 euroa Pelastakaa Lapset ry:n ohjelmiin Suomessa ja Itä-Afrikassa. Lue, miten yhteistyö tukee lasten ja nuorten tulevaisuutta.
18.4.2024 Teksti / Anne Ventelä Kuvaus / Pelastakaa Lapset ry
pelastakaalapset_paakuva_1500X904.jpg

”Tiukentunut taloustilanne on johtanut siihen, että vähävaraiset ja muutoin haastavassa tilanteessa olevat lapsiperheet ovat joutuneet yhä suurempaan ahdinkoon. Samalla uusiakin perheitä on tippunut tuen tarpeen varaan.”  
 
Näin sanoo Pelastakaa Lapset ry:n Heidi Herranen, joka toimii järjestön Eväitä Elämälle -ohjelman koordinaattorina. Juuri nyt yksityisille lahjoituksille on entistäkin suurempi tarve.  
 
Orion kertoi alkuvuodesta lahjoittavansa Pelastakaa Lapset ry:lle yhteensä 50 000 euroa. Tuki jakautuu järjestön kotimaassa ja Itä-Afrikassa toteutettavien ohjelmien kesken. 

Pelastakaa Lapset vakuutti Orionin  

"Vastuullisuus on Orionin toiminnan ytimessä. Huolehdimme siitä, että ihmisillä on kohtuuhintaisia ja tutkitusti turvallisia lääkkeitä silloin, kun niitä tarvitaan. Osana vastuullisuustyötään Orion halusi tänä vuonna lahjoittaa rahaa juuri lasten ja nuorten parissa tehtävään työhön", sanoo Orionin toimitusjohtaja Liisa Hurme. 
 
”Pandemia ja kiristynyt taloustilanne sekä globaalisti ilmastonmuutos, sodat ja nälkäkriisi vaikuttavat etenkin lapsiin ja nuoriin. Yhtään lasta tai nuorta ei saisi jättää oman onnensa nojaan, vaan kaikilla pitää olla tunne siitä, että heille on paikka tässä maailmassa ja heitä arvostetaan”, Hurme sanoo. 
 
Pelastakaa Lapset valikoitui Orionin yhteistyökumppaniksi huolellisen harkinnan jälkeen, Hurme kertoo. 
 
”Kävimme läpi erilaisia vaihtoehtoja, ja näistä Pelastakaa Lapset vakuutti meidät. Järjestö tekee käytännönläheistä työtä Suomessa ja kansainvälisesti.” 

Harrastus luo uskoa tulevaisuuteen  

Pelastakaa Lapset jakaa Eväitä Elämälle -ohjelman kautta ruoka-apua sekä harrastus- ja oppimateriaalitukea Suomessa asuville lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Suomessa suurin osa Eväitä Elämälle -ohjelman tuista ohjautuu harrastustukiin. Tavoitteena on, että lapsi voi aloittaa tai pystyy jatkamaan hänelle tärkeää harrastusta.

”Tällaisella tuella voidaan vahvistaa lasten ja nuorten tulevaisuususkoa ja luottamusta omiin mahdollisuuksiinsa. Kun lapsi tuntee kuuluvansa joukkoon ja voi osallistua vertaistensa tavoin ja heidän kanssaan, hän saa tunteen itsestään merkityksellisenä osana yhteisöä. Sillä on kauaskantoiset vaikutukset elämässä”, sanoo Heidi Herranen. 

Näin Eväitä Elämälle -ohjelma auttoi vuonna 2023 

  • Lähes 11 000 Suomessa asuvaa lasta sai ruoka-apua. Järjestö jakoi yli 4 700 perheelle 50–70 euron arvoisia lahjakortteja ruokakauppaan.  
  • Yli 2 700 lasta tai nuorta sai järjestöltä tukea harrastuskuluihin. Tukea jaettiin keskimäärin 280 euroa lasta kohden. 
  • Lähes 140 nuorelle myönnettiin tukea toisen asteen opintojen kustannusten kattamiseen.
  • Suuri osa ohjelman rahoituksesta koostuu yksityisistä lahjoituksista – ja vuonna 2024 myös Orionin tuesta.  

Apua Sudanin lapsille 

Osa Orionin lahjoittamasta 50 000 euron summasta ohjautuu Pelastakaa Lasten kansainväliselle työlle Itä-Afrikassa, missä järjestön paikalliset toimijat tuottavat muun muassa terveys- ja ravitsemuspalveluita. 
 
Itä-Afrikan maissa järjestö muun muassa perustaa kiinteitä ja liikkuvia terveysklinikoita ja kouluttaa paikallisia ihmisiä pyörittämään näitä. Lisäksi se järjestää kriisialueille ruokaa, vettä, rokotuksia ja aliravitsemuksen hoitoa. Se tarjoaa myös mahdollisuuksia koulunkäyntiin sekä tukea ja neuvontaa raskaana oleville ja imettäville äideille. 
 
Sudanissa lasten ja nuorten tulevaisuus näyttää juuri nyt synkältä, kertoo Sudanin ohjelmapäällikkö Kristina Lírová Pelastakaa Lapsilta. 
 
”Vielä vuosi sitten käynnistimme Sudanissa pitkäaikaista kehitysyhteistyötä. Huhtikuussa 2023 syttynyt sisällissota on muuttanut tilanteen täysin: nyt teemme työtä elämien pelastamiseksi. Kokonainen sukupolvi lapsia saatetaan menettää konfliktille”, Lírová jatkaa. 

Sudanin hätä 

  • Puolet Sudanin väestöstä – noin 25 miljoonaa ihmistä – on tällä hetkellä humanitaarisen avun ja suojelun tarpeessa. 
  • Hädänalaisia lapsia maassa on 14 miljoonaa. Heistä yli 3,5 miljoonaa kärsii akuutista aliravitsemuksesta.  
  • Sudanissa on 700 000 alle viisivuotiasta lasta, jotka ovat vakavasti aliravittuja. Vakava aliravitsemus voi hoitamattomana johtaa kuolemaan. 

”Kaikkeen toimintaamme kytkeytyy keskeisesti lastensuojelu. Etsimme aktiivisesti väkivaltaa kokeneita lapsia, joita ohjaamme lastensuojelun pariin. Jos terveysasemalle tulee aliravittu lapsi, hänet otetaan ravitsemusohjelman piiriin.” 
 
Samaan aikaan sota on aiheuttanut Sudaniin koulutus- ja oppimiskriisin.  
 
”Kun lapset ovat koulussa, he voivat tuntea olonsa turvalliseksi. Kun he ovat pois koulusta, kuten nyt, heitä rekrytoidaan aseellisiin ryhmiin. Lisäksi lapsiavioliitot ja etenkin sukupuolittunut väkivalta lisääntyvät.” 
 
Orionin lahjoituksesta rahaa ohjautuu erityisesti alle viisivuotiaiden lasten rokotuksiin sekä aliravitsemuksen hoitoon tarkoitetun terapeuttisen ravinnon tarjoamiseen, Lírová kertoo. 
 
”Vakavastakin aliravitsemuksesta voi toipua, jos hoitoa on saatavilla.”